Benefity otužování a moje zkušenosti se studenou sprchou

Studené sprchy i otužování má mnoho výhod, mimo jiné zvyšují hladinu endorfinů, zlepšují metabolismus, funkci těla, imunitu, podporují regeneraci, libido a zlepšují krevní oběh. Mohou také pomáhat v boji proti běžným nemocem jako je nachlazení a chřipka, pokud se preventivně dlouhodobě otužujete. Otužování patří mezi největší a nejznámější triky biohackingu. Jaké jsou možnosti otužování:

  • sprcha
  • jezero, rybník
  • otužovací káď či sud

Mezi studené sprchy jsou řazeny všechny sprchy s teplotou vody nižší než 20 °C. Každému může vyhovovat něco jiného a pro získání benefitů není rozhodně nutné plavat v polozamrzlém rybníku. Otužování má být postupné, pravidelné a přizpůsobené dispozicím a zdravotnímu stavu jedince. Nejčastější chyby při otužování rozeberu ještě více na konci článku.

Mohou mít příznivé účinky na zdraví. Vodní terapie, otužování, terapie chladem (nazývaná také hydroterapie) se používá již po staletí, aby se využila adaptace našeho těla přizpůsobit se drsnějším podmínkám. Díky tomu se naše tělo stává odolnější vůči stresu.

Studené sprchy nejsou hlavním zdrojem léčby žádného onemocnění, ale mohou pomoci zlepšit úlevu od příznaků a celkovou pohodu. Níže se podívejte na výhody studené sprchy. Tento článek podporují moje zkušenosti, jelikož studenou sprchu si již každé ráno dávám přes 4 roky. Vynechal jsem jen dny, kdy jsem byl nemocný. Studená sprcha se pro mě stala nejoblíbenější ranní rutinou, která překonala dokonce i šálek kávy. Po čtyřech letech mám studenou sprchu tak zautomatizovanou, že ji zařazuji dokonce i ve dnech, kdy mám zpoždění nebo jsem na úplně nových místech.

studená sprcha

1. Zlepšení metabolismu

Bílý tuk je tuk, který si spojujeme s onemocněními, jako je obezita a srdeční choroby, ale všichni se rodíme s hnědým tukem. Vědci zjistili, že hnědý tuk hraje důležitou roli pro zdraví dospělých. Zdravá hladina hnědého tuku také naznačuje, že bílý tuk bude na zdravé úrovni. A hnědý tuk se aktivuje působením nízké teploty.

Obézní lidé nemohou jednoduše začít chodit do studené sprchy, aby zhubli, aniž by změnili jiné životní návyky. Ale studená sprcha 2 až 3krát týdně může přispět ke zvýšení metabolismu. To může časem pomoci v boji proti obezitě. Studená voda může vyrovnávat hladiny některých hormonů a ozdravovat trávicí systém. Tyto účinky mohou přispět ke schopnosti studené sprchy vést ke snížení hmotnosti a lepší funkci metabolismu.

2. Endorfiny + endorfiny

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, tak trpí depresí nejméně 10 procent dospělých Američanů a zhruba stejný počet Evropanů. Depresi léčí mnoho léků v závislosti na závažnosti nebo délce trvání příznaků. Jednou z holistických metod léčby, která získává na popularitě, je chladová terapie a otužování. V klinické studii bylo prokázáno, že studená sprcha po dobu až 5 minut 2 až 3krát týdně pomáhá zmírnit příznaky deprese.

U lidí s depresí může studená sprcha fungovat jako druh jemné elektrošokové terapie. Studená voda vysílá do mozku mnoho elektrických impulzů. Ty otřesou vaším organismem a zvýší bdělost, jasnost a hladinu energie. Uvolňují se také endorfiny, kterým se někdy říká hormony štěstí. Tento účinek vede k pocitu pohody a optimismu. Tento efekt cítím právě ráno po studené sprše. Ten pocit je prostě k nezaplacení. Nikdy jsem moc nebyl na otužování ve vysekaném ledu a fotkou na Instagram, ale opravdu mě baví ranní studená sprcha.

3. Zlepšuje krevní oběh

Ponořit tělo (nebo se osprchovat) do studené vody může být nepříjemné, ale může to být i povzbuzující. Je to proto, že voda, která je chladnější než naše přirozená tělesná teplota, nutí tělo pracovat o něco intenzivněji, aby si udrželo svou tělesnou teplotu. Při pravidelném sprchování může studená sprcha zefektivnit náš oběhový systém. Někteří lidé také uvádějí, že jejich pokožka vypadá díky studené sprše lépe, pravděpodobně díky lepšímu prokrvení.

Sportovci tento přínos znají již léta, i když teprve nedávno jsme se setkali s údaji, které podporují využití studené vody při hojení po sportovním zranění. Je to stejný důvod, proč led snižuje zánět, když si uděláme modřinu nebo natrhneme sval. Snížením teploty v dané oblasti těla urychlíme přísun teplejší, čerstvě okysličené krve do této oblasti. A to urychluje dobu zotavení. Některým lidem může studená sprcha prospět jako způsob, jak pomoci rychlejšímu pohybu krve v těle. Patří mezi ně lidé se špatným krevním oběhem, vysokým krevním tlakem a cukrovkou.

Studená voda

4. pomáhá v boji proti běžným nemocem

Naše tělo je uzpůsobeno tak, aby se stalo odolným vůči živlům, kterým jsme vystaveni. Například leukocyty pomáhají bojovat proti infekcím v těle. Náraz studené vody v krevním řečišti stimuluje leukocyty. To znamená, že studená sprcha může pomoci vaší odolnosti vůči běžným nemocem, jako je nachlazení a chřipka. Pravidelné studené sprchy mohou zvýšit odolnost organismu vůči některým typům rakoviny. 

Lidé, kteří se chystají na operaci nebo jinou léčbu onemocnění, jež by mohla vést ke snížení imunity, by mohli v rámci přípravy začít užívat studené sprchy.

5. Odbourává stres a zlepšuje soustředění

Další kafe nepomáhá? Zkuste si během dne dát studenou sprchu nebo se zchladit, vědomě dýchat a protáhnout se. To vám určitě pomůže. Chlad je skvělý na zmírnění stresu a lepší soustředění. Nevíce tento tip využijete při práci na home office, kdy vám toto rozptýlení zlepší soustředění a zabere jen několik minut.

Chyby při otužování

1. Ignorování existujících zdravotních potíží - Některé zdravotní potíže mohou zvýšit náchylnost k nežádoucím účinkům. Před zahájením léčby chladem či otužováním se doporučuje každému poradit se s lékařem, pokud není úplně zdravý. To je důležité zejména pro osoby, které mají kardiovaskulární problémy (srdeční onemocnění), dýchací potíže, vysoký krevní tlak nebo citlivost na chlad (např. Raynaudův syndrom).

2. Příliš dlouhý pobyt ve studené vodě - Příliš dlouhý pobyt v ledové lázni může být nebezpečný. Když teplota tělesného jádra klesne příliš nízko, vede to ke stavu zvanému hypotermie. Většina lidí zůstává v ledové lázni kratší dobu než 5 minut, ovšem benefity otužování se objevují již po 30 sekundách. Nejčastější doporučení je mezi 1-2 minutami při ponoření do studené vody. Nedoporučujeme zůstávat v ledové lázni déle než 10 minut.

3. Příliš rychlá zchlazení - Je důležité pomalu zvyšovat pokroku studené vodě. Začněte s mírně teplejší vodou a kratší dobou trvání. Intenzitu (nižší teplota vody a delší ledová koupel) můžete zvyšovat, jakmile se vaše tělo na chlad aklimatizuje. Po otužování byste měli mít po 5-15 minutách skvělý pocit zapříčiněný endorfiny a dalšími chemickým procesy v těle. Pokud vám je jakkoliv špatně, tak uberte. Časem si vaše tělo s velkou pravděpodobností na nízké teploty zvykne a stane se odolnějším. Do cvičení se postupně začleňte a pozorně si vybírejte, kdy teplotu ledové koupele snížit. Jednoduchým způsobem, jak sledovat své pokroky, je vést si záznamy o době a teplotě ledové koupele.

4. Neposlouchání svého těla - Ledová lázeň je skvělý způsob, jak se fyzicky i psychicky uvolnit, ale měli byste si být vědomi omezení svého těla. Všímejte si signálů, které vám tělo vysílá. Pokud se vám točí hlava, máte závratě, intenzivně se třesete nebo cítíte bolest, měli byste ze studené vody vylézt. To nejsou normální reakce na terapii studenou vodou. Věnujte pozornost tomu, jak se cítíte během ledové koupele a po ní. Je běžné a očekávané, že pociťujete určité fyziologické reakce na studenou vodu. Může vás to nutit lapat po dechu, dýchat mělce nebo dokonce zadržovat dech; ovlivňuje to také váš srdeční tep. Pokud si nejste jisti, zda jsou účinky, které pociťujete, normální, zdravou reakcí, nebo známkou toho, že něco není v pořádku, buďte opatrní a poraďte se s lékařem.