Co je biohacking? + 8 tipů do začátku!

Biohacking je využití znalostí a postupů k tomu, aby naše tělo dosáhlo lepších fyzických nebo mentálních výkonů. Dalším cílem je kontrola a rozvoj našeho fyzického i duševního zdraví. Kdybychom měli ale zacílení biohackingu ještě upřesnit, tak se jedná především o zlepšení našeho života a výkonu těla. Jednoduše abychom udělali více práce za méně času, byli u toho šťastní a smysluplně trávili náš volný čas.

Co je biohacking?

Podle Brey Loftonové, registrované dietoložky a nutriční specialistky společnosti Lumen, která se zabývá zdravím a wellness, se biohacking zabývá využitím metod z oborů, jako je biologie, genetika, neurověda a výživa, za účelem zvýšení fyzické nebo duševní výkonnosti, zlepšení celkového zdraví a pohody nebo dosažení určitého zdravotního výsledku (například snížení hmotnosti, nabrání svalové hmoty či zlepšení krevního obrazu).

Biohacking je myšlenkové hnutí založené na idee, že můžete změnit prostředí kolem sebe a ve svém nitru tak, abyste měli plnou kontrolu nad svou vlastní biologií. Pro většinu lidí kontrola znamená touhu být lepší, ne jen v pořádku.

Hackeři se podívají na něco, k čemu chtějí získat přístup či prolomit to, a nevědí, co to je, ale začnou se v tom šťourat a zkoumat, dokud nezískají požadované chování, a pak získají kontrolu nad systémem tím, že změní způsob, jak se do něj dostanou. Ano. Biohacking je novodobá forma odvozená od počítačových hackerů.

Líbí se mi přirovnání hackerskou terminologií, že můžeme jemně vyladit vstupy (jako je strava, cvičení, spánek a zvládání stresu), abyste vylepšili výstupy (jako je úroveň energie, duševní pohoda, fyzická výkonnost a dlouhověkost).

V biohackingu je také důležitým aspektem vytvoření návyku a rutina. To, že každou věc ze seznamu uděláte jen několikrát vás nikam nejspíše neposune. V biohackingu je důležitá konzistence a pravidelnost. A pomyslnou třešničkou na dortu je vyhodnocování, malé změny a měření výkonu. To je pravý biohacking se vším všudy.

Hacknutí životního stylu

Pozitivní volby v oblasti zdraví a chování v životě, které aktivují biologii výkonnosti a dlouhověkosti. To je nejčastější vnímání biohackingu v současnosti. Životní styl je pravděpodobně nejdostupnější způsob, jakým může většina lidí začít biohacking prožívat, protože zahrnuje faktory, jako jsou změny ve stravování, práce s dechem, meditace a cvičení. Více než o kupování drahých doplňků stravy je biohacking o práci s tím, co je téměř zdarma.

Druhá stránka či odvětví biohackingu je více zaměřená na technologie a měření. Biohacky v této kategorii zahrnují zařízení jako jsou chytré hodinky a diagnostické přístroje. V těchto případech biohacking využívá technologie ke shromažďování údajů o těle a jeho fungování, aby jednotlivec mohl tyto informace využít k úpravě svého zdraví při snaze o zlepšení výkonnosti. K technologickým biohackům patří také používání moderních přístrojů, jako jsou hyperbarické komory nebo elektromagnetické stimulátory, které se snaží stimulovat rychlejší fyziologické změny nebo uzdravení.

Konkrétní tipy z biohackingu

1. Přerušovaný půst pro metabolické zdraví

Období půstu podporují adaptační stres, který přináší výhody, jako je produkce antioxidantů, oprava DNA, autofagie a snížení zánětu. To je důvodem mnoha zdravých účinků spojených s přerušovaným půstem. Tento adaptační stres je důvodem mnoha zdravotních účinků spojených s přerušovaným půstem, včetně zlepšení v oblasti:

  • Hladiny cholesterolu
  • Krevního tlaku
  • Hmotnosti
  • Insulinové rezistence
  • Zánětu


Odborníci se shodují, že přerušovaný půst má pro zdravého člověka pozitivní účinky na diabetes, kardiovaskulární onemocnění, rakovinu a neurologické poruchy. Existuje více způsobů, jak jej můžete praktikovat, ale všechny verze zahrnují rutinní rozvrh období půstu, jako např:
časově omezené stravování.

Jídlo je například omezeno od 10 do 18 hodin - po němž následuje prodloužený půst přes noc. Jedná se o specifickou formu časově omezeného stravování, která vyžaduje minimálně 12hodinový noční půst a dřívější stravování během dne, aby se sladilo s přirozeným cirkadiánním rytmem těla.

2. Saunování

Sauny neslouží pouze k relaxaci. Vystavení vysokým teplotám může mít podobné účinky na kardiovaskulární zdraví a dlouhověkost jako aerobní cvičení. Tělo pracuje na ochlazení tím, že zvyšuje srdeční frekvenci, průtok krve a srdeční výdej - snižuje krevní tlak.

Prospektivní kohortová studie například odhalila, že dlouhodobé a časté používání sauny po dobu 20 let čtyřikrát až sedmkrát týdně snižuje riziko náhlé srdeční smrti, fatálních koronárních srdečních a kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti ze všech příčin. Saunování je skvělé také na zdravou pleť, vyplavení škodlivin a jako regenerace pro svaly.

Pro dosažení nejlepších výsledků tohoto biohacku zvolte teplotu v rozmezí 80-90C s 10-20% vlhkostí po dobu 30 minut alespoň třikrát týdně.

biohacking sauna

3. Spánek

Zdravotní přínosy dostatečného spánku jsou četné, protože výzkumy ukazují, že denní spánek v délce 7-9 hodin je nezbytný pro:

  • Optimalizace růstu a obnovy svalů
  • Rychlejší regeneraci
  • Lepší náladě
  • Udržení bystrého mozku
  • Zlepšení kontroly hladiny cukru v krvi
  • Zvýšení dlouhověkosti

Z analýz vyplývá , že lidé, kteří spí méně než šest hodin denně, mají o 15 % vyšší riziko předčasného úmrtí.

4. Silový trénink

Silový trénink posiluje svaly pomocí odporu s volnými váhami, posilovacími stroji, posilovacími gumami a cviky s vlastní vahou. Hodně lidí si myslí, že zdravější než silový trénink jsou míčové sporty, běh nebo protahování. Silový trénink má ale své jasné přednosti. Například:

 

  • Zvýšení svalové hmoty a síly
  • Zlepšení nálady po cvičení
  • Zvýšení libida
  • Zlepšení hustoty kostí
  • Posílení metabolismu
  • Lepší celkový fyzický výkon

 

Výzkumy ho spojují se zlepšením tělesné kompozice, síly, vytrvalosti i flexibility. Může také snížit riziko chronických onemocnění díky lepšímu poznávání, zdraví srdce, regulaci hladiny glukózy v krvi a menšímu výskytu chronických zánětů. 

Zařazení silového tréninku do týdenní pohybové rutiny může pomoci odvrátit onemocnění související s věkem a udržet si fyzické zdraví a nezávislost co nejdéle. Ideální tréninkový plán však bude záviset na vašich jedinečných cílech a výchozí úrovni kondice.

biohacking silový trénink

5. Meditace

Chronický stres může vést k zánětům, oslabení imunitního systému, srdečním onemocněním, depresím, hubnutí, kožním problémům a změně zažívacího traktu. Každý je na stres jinak odolný a citlivý.

Naštěstí biohacking vašeho těla prostřednictvím meditace proti těmto nepříznivým účinkům bojuje. Zahrnuje vyčištění mysli, aby se dosáhlo emočně klidného stavu. Výzkumy ukazují, že dokáže snížit hladinu kortizolu a zvýšit odolnost vůči stresovým situacím. Některé studie dokonce naznačují, že meditace může mít příznivý vliv na zdraví mozku a srdce.

Chcete-li začít s biohackingem prostřednictvím meditace, posaďte se, zavřete oči a na pět minut se soustřeďte na jeden bod. Můžete si také odříkat mantru nebo přidat relaxační hudbu na pozadí. Postupem času se můžete dopracovat k 15-20 minutám meditace denně, abyste dosáhli nejlepších výsledků. 

Snímek obrazovky 2024-06-22 120523

6. Suplementace na uvolnění

Doplňky stravy s obsahem L-theaninu si získaly pozornost pro svůj potenciál snižovat stres. [30] Obsahují aminokyselinu, která se nachází především v zeleném a černém čaji a některých houbách. Předpokládá se, že L-theanin působí tak, že snižuje množství excitačních chemických látek v mozku, které přispívají ke stresu a úzkosti, a zároveň zvyšuje množství těch, které podporují pocit uvolnění.

7. Suplementace na zvýšení aktivity mozku

Biohacking vašeho mozku s některým z vašich oblíbených kofeinových nápojů je jednoduchý. Káva a čaj mohou mít několik zdravotních přínosů, včetně lepšího kognitivního výkonu. Samozřejmě především na kávě si můžete vytvořit závislost a chce ji konzumovat s mírou.
Výzkumy ukazují, že krátkodobý příjem kávy může zlepšit výkon v kognitivních testech a také zvýšit soustředění a bdělost. Vědci se domnívají, že za přínosy kávy pro mozek stojí dvě hlavní účinné látky:

  • Kofein, který působí jako mozkový stimulant
  • Kyselina chlorogenová, což je druh polyfenolu s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi

Dlouhodobá konzumace kávy může také snižovat riziko poklesu kognitivních funkcí, mrtvice a Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Podobně výzkumy ukazují, že černý čaj - který obsahuje kofein a l-theanin - může přispět ke zlepšení kognitivních funkcí tím, že zvyšuje pozornost, bdělost a soustředění.

Zlepšit soustředění a výkon vám mohou také:

  • Guarana
  • Mate (Yerba maté)
  • Kakao
  • Nikotin (v malých dávkách, např. v nikotinových žvýkačkách)
  • Zelený kratom
  • Rhodiola rosea
  • Bacopa monnieri
  • Ginkgo biloba
  • Ashwagandha

Ashwagandha: Ať už se považujete za biohackera, nebo jste jen zvědaví na biohacking, pravděpodobně jste už o ashwagandě slyšeli. Tento silný adaptogen, který je pro ájurvédskou tradici zásadní, prokazatelně podporuje zdravou reakci na stres a navozuje stav klidu. V randomizované kontrolované studii účastníci užívající extrakt z ashwagandhy zaznamenali snížení stresu a měli nižší hladinu kortizolu než skupina užívající placebo. Pokud chcete přidat tuto uklidňující bylinu k biohacku svého duševního zdraví, hledejte vysoce kvalitní produkty, které jsou pro vaše tělo snadno využitelné. Vaší nejlepší volbou je doplněk stravy vyrobený z extraktu ashwagandhy z kořene a listu standardizovaného na jeho aktivní složky pro dosažení maximálních přínosů.

Samozřejmě některé látky jako guarana nejsou vůbec problematické, ovšem jejich síla je také nižší. Naopak na druhé straně  kratom či nikotin mají řadu rizik, ale jejich účinek může být výrazně vyšší.

8. Studená voda

Pokud chcete zlepšit regeneraci při sportu, můžete vyzkoušet terapii studenou vodou. Tento biohackingový trend zahrnuje ponoření těla do ledové lázně nebo studené sprchy. Obvykle se provádí po cvičení (ne ihned), aby se urychlila regenerace, zmírnily bolesti svalových kloubů nebo urychlilo hojení po zranění.

Skvělá je ale také studená ranní sprcha na probuzení nebo ponoření do kádě. Pokud pracujete na počítači, tak není lepší pauza, která restartuje vaši mysl za pár sekund, než ponoření do studené vody spojené s protahovacími a dýchacími cviky.

Výzkumy tento biohack podporují a naznačují, že snížení tělesné teploty po cvičení v důsledku ponoření do studené vody snižuje svalovou únavu a zlepšuje regeneraci a relaxaci. Studená voda navíc aktivuje parasympatický nervový systém stimulací bloudivého nervu. Bloudivý nerv je zodpovědný za vše od dýchání až po trávení. Ale pokud jde o nabourání vašeho zdraví, bloudivý nerv hraje hlavní roli ve vaší reakci na stres. 

Pro dosažení nejlepších výsledků se zkuste ponořit až po krk do vody o teplotě 5 až 15 °C na 30 sekund až 4 minuty. Otužování je jako vše individuální. Osobně mám raději o něco teplejší vodu okolo 10 stupňů, jelikož u opravdu studené okolo 3 stupňů často chytám křeče. Někoho naopak voda okolo 10 stupňů vůbec nevyhodí z diskomfortu a neposouvá ho.

Biohackeři se mohou sprchovat studenou vodou, chodit do kryokomory nebo si sami vyrobit ledovou lázeň. Tou nejjednodušší variantou je sprcha, kterou máte všichni. Pokud bydlíte v domě nebo máte dostatečně velkou terasu, tak můžete přistoupit k ochlazovací vaně.

biohacking meditace

 Autorem článku je Patrik Pilous, SEO konzultant a marketingový stratég pro B2B.