Camu camu: Cesta k nejčistšímu zdroji vitamínu C z přírody

Camu camu neboli Myrciaria dubia představuje kyselé bobulovité ovoce, barvou podobné třešni. Pochází z amazonského deštného pralesa, ale díky mnoha údajným zdravotním účinkům si získalo oblibu po celém světě.

Čerstvé bobule camu camu mají trpkou chuť, proto se běžně vyskytují ve formě doplňků stravy, například jako prášek nebo tablety. Považují se však za superpotravinu, a to především díky svému vysokému obsahu některých živin a účinných rostlinných látek, zejména vitaminu C. 

V tomto článku se dozvíte více o prospěšných látkách obsažených v camu camu, jeho přínosech pro zdraví a různých způsobech konzumace.

Potenciální zdravotní přínosy camu camu

Přestože se zdravotní benefity camu camu stále ještě hodně prozkoumávají a postupně odhalují, nejnovější studie ukazují, že konzumace tohoto ovoce může prospívat celkovému zdraví.

Například jedna studie z roku 2019 provedená na myších ukázala, že konzumace camu camu zvýšila energetický výdej, snížila ukládání tuku v játrech a břišní dutině a způsobila příznivé změny ve střevním mikrobiomu.

Jiný starší výzkum na potkanech ukázal, že camu camu snižuje hmotnost spolu s hladinou glukózy v krvi, celkového cholesterolu, triglyceridů, cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL) a inzulínu. Autoři připisují tyto zdravotní účinky obsahu antioxidantů v camu camu.

Snímek obrazovky 2024-10-22 160824

A další studie z roku 2018 na lidech naznačuje, že konzumace 25 g extraktu z camu camu může přispět ke snížení krevního tlaku.

Dále camu camu může prospívat ještě tak, že:

  • podporuje kardiovaskulární zdraví,
  • zlepšuje zdraví jater,
  • pomocí antioxidačních vlastností, pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu,
  • pomáhá udržet zdraví dutiny ústní, včetně zdravých dásní,
  • přispívá k tvorbě kolagenu,
  • reguluje hladinu cukru v krvi,
  • přispívá ke správné funkci nervového systému.

Jedna studie z roku 2019 provedená na myších ukázala, že konzumace camu camu zvýšila energetický výdej, snížila ukládání tuku v játrech a břišní dutině a způsobila příznivé změny ve střevním mikrobiomu.

Další studie z roku 2018 na lidech naznačuje, že konzumace 25 g extraktu z camu camu může přispět ke snížení krevního tlaku. A poslední menší výzkum z roku 2017 zahrnující 23 účastníků ukázal, že šťáva z camu camu snižuje skok glukózy v krvi po jídle. Toto zjištění může být užitečné zejména pro ty, kteří se obávají rizika vzniku cukrovky 2. typu.

Výživové benefity

Camu camu patří mezi nutričně bohaté ovoce, proto je taky tak oblíbené. Obsahuje velké množství vitamínu C, řadu minerálů, antioxidantů a polyfenolů.

1. Vysoký obsah vitamínu C

Camu camu se pyšní svým bohatstvím na vitamín C. Ve skutečnosti představuje jeden z nejvýznamnějších zdrojů tohoto vitamínu mezi rostlinami, obsahuje přibližně až 3 gramy vitamínu C na 100 gramů dužiny plodu.

Vitamín C hraje ve vašem těle mnoho důležitých rolí. Například pomáhá posilovat imunitní systém a je potřebný pro tvorbu kolagenu, bílkoviny, která podporuje kůži, kosti a svaly.

Působí také jako silný antioxidant, který chrání vaše buňky před nestabilními molekulami zvanými volné radikály. Ačkoli jsou volné radikály normálním vedlejším produktem buněčné funkce, v důsledku stresu, špatné stravy a vystavení znečištění jich může vznikat příliš mnoho. A když volné radikály v těle převáží nad antioxidanty, vede to ke stavu zvanému oxidační stres, který se pojí s chronickými onemocněními, jako je například cukrovka nebo srdeční choroby.

Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako je vitamín C, může pomoci předcházet oxidačnímu stresu a bojovat proti poškození volnými radikály.

Kvůli své silně kyselé chuti se však camu camu málokdy konzumuje v čerstvém stavu a obvykle se prodává ve formě prášku. Ovšem protože se z prášku odstraní veškerá voda, obsahuje více vitamínu C na 1 gram ve srovnání s čerstvými plody. Podle údajů na etiketách výrobků může prášek z camu camu dodat až 750 % referenční denní dávky vitamínu C na čajovou lžičku (5 gramů).

Mějte na paměti, že obsah vitamínu C ve výrobcích z camu camu se může lišit, například v závislosti na tom, kde bylo ovoce vypěstováno.

Snímek obrazovky 2024-10-22 160847

2. Minerální látky

Camu camu představuje vynikající zdroj řady minerálních látek. Mezi minerály obsažené v camu camu patří:

  • sodík,
  • draslík,
  • vápník,
  • zinek,
  • hořčík,
  • mangan,
  • měď.

3. Antioxidanty

Antioxidanty značí sloučeniny, které pomáhají bojovat s volnými radikály v těle. Volné radikály jsou zase sloučeniny, o nichž se ví, že způsobují poškození buněk a zvyšují riziko onemocnění, jako třeba rakovina, srdeční choroby a cukrovka.

Zatímco tělo má přirozený obranný mechanismus pro boj s volnými radikály, antioxidanty obsažené v potravinách mohou pomoci jejich počet ještě více snížit.

Silné antioxidanty obsažené v camu camu představují kyselina askorbová (vitamín C) a dvě antokyanové sloučeniny – kyanidin-3-glukosid a delfinidin-3-glukosid. Zjistilo se, že obsah kyseliny askorbové a antioxidantů v camu camu je nejvyšší mezi brazilským ovocem.

Těžko se určuje přesné množství těchto látek, které se v camu camu nacházejí, protože jejich obsah se mění v závislosti na faktorech, jako místo pěstování a složení půdy. Bez ohledu na to se camu camu jeví jako skvělý zdroj antioxidantů.

Vysoký obsah antioxidantů v camu camu může prospívat zejména těm, kteří kouří cigarety, protože při kouření vzniká nadměrné množství volných radikálů, což vede k oxidačnímu stresu.

4. Polyfenoly

Polyfenoly představují skupinu chemických látek, které se nacházejí v rostlinách a jsou známé svými zdraví prospěšnými účinky. Mají antioxidační schopnosti a mohou pomáhat snižovat zánět, čímž snižují riziko různých zánětlivých onemocnění, jako je cukrovka, srdeční choroby a rakovina.

Camu camu obsahuje také řadu polyfenolů, jako jsou flavonoidy, fenolové kyseliny, třísloviny, stilbeny a lignany.

Množství obsažené v camu camu závisí na tom, jak zralé jsou plody při otrhávání z rostliny a jaké metody extrakce se používají. Odborníci se však domnívají, že obsah fenolických látek v camu camu je vyšší než v jiných tropických plodech.

Jak používat camu camu?

U nás se dá camu camu sehnat nejčastěji v podobě prášku. To dává smysl, protože nejenže se v Česku tato rostlina nepěstuje, ale také se v této podobě výrazně prodlouží se její trvanlivost.

Prášek z camu camu lze snadno přidávat do smoothies, kaší nebo jogurtů apod. Kombinace s jinými příchutěmi maskuje kyselou chuť a činí ji chutnější.

Tip: Přidejte camu camu prášek do jídla vždy až po tepelné úpravě, abyste zabránili ztrátě živin vlivem tepla, zejména vitamínu C.

Camu camu představuje ovoce bohaté na živiny a silné antioxidanty, zejména vitamínu C. Některé výzkumy naznačují, že může mít pozitivní účinky v boji proti zánětům a při snižování hladiny cukru v krvi nebo krevního tlaku. 

Přestože čerstvé plody camu camu mají kyselou chuť, lze je snadno přidat do stravy ve formě prášku. Určitě stojí za to ho zejména v zimních měsících zařadit do svého jídelníčku.

Možná pro vás bude zajímavé vyzkoušet i nějaký přírodní nakopávač, jako je například kratom. Nejprve se však poraďte s odborníkem. Ten vám pomůže určit, zda je pro vaše zdravotní potřeby tou správnou volbou.

Nebo vám mohou dobře znít účinky reishi či macy peruánské, které mohou poskytnout také mnoho skvělých benefitů pro lepší zdraví. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, určitě si o nich něco přečtěte.