Jak se soustředit na učení?

Všichni to jistě znáte – sedíte u otevřené učebnice s naléhavým termínem, jen ta mysl se stále někde toulá a nechce se soustředit na učení. Ačkoliv vyvíjíte maximální úsilí, myšlenky vám stále utíkají. I když jste nadmíru motivování na úkol před vámi, ten mozek zkrátka nespolupracuje.

Tak co, znáte to

Neschopnost soustředit se na učení či jakýkoliv jiný úkol patří mezi jeden z častých neduhů naší doby. Každý, kdo se snaží něco nového naučit, touží znát, jak se lépe soustředit, protože to bohužel není vždy úplně snadné. 

Zejména studenti se s tímto problémem často potýkají. Studium je však vysoce efektivní, a dokonce může být i příjemné, když víte, jak se více soustředit na učení a lepší uchovávání si nových informací.

Naštěstí existují způsoby, jak můžete zdokonalit svou koncentraci, zůstat soustředění na daný úkol a maximalizovat svou produktivitu při studiu. Zde máte pár tipů, jak se lépe soustředit na učení a vytěžit ze svého studijního času maximum.

Proč je těžké soustředit se na učení?

Než se ponoříte do toho, jak docílit lepší soustředěnosti, zamyslete se nad tím, proč to nejde. Proč je tak těžké soustředit se na učení? Ačkoli můžete přijít na dlouhý seznam důvodů, obvykle všechny ukazují na jednoho hlavního viníka – rozptýlení.

Ať už jste student či pracující nebo zkrátka celoživotní samouk, o vaši pozornost se uchází spousta rušivých prvků. Může se jednat o pracovní či rodinné závazky, přátelé, stres nebo ve valné většině sociální sítě, což je takový nešvar dnešní doby, který velmi láká naši mysl. 

Sociální sítě rozbijí myšlení některých lidí na úplné cucky a mozky především mladších lidí jsou nesnesitelně závislé na dopaminu ze sociálních sítí. TikTok a Instagram tyto lidi navíc demotivují a frustrují, takže negativní efekt sociálních sítí je dvojnásobný. To, že koukáte do obrazovky telefonu je v konečném důsledku nejméně škodlivé.

Snímek obrazovky 2024-06-23 100047

Ti, kteří se učí v nějaké třídě, mohou bojovat s nezajímavým učitelem či látkou, které neudrží vaši pozornost. Doma se najde mnoho různých pokušení, ať už se jedná o domácí práce nebo ten telefon. 

Kromě zmíněného může být studium tak trochu zastrašující – zvláště pokud se učíte něco nového nebo náročného. To pak často může vést ke stresu nebo prokrastinaci, a soustředit se na učení jde tím pádem taky hůře.

Ať už je vaše rozptýlení jakékoliv, pochopení toho, proč je těžké soustředit se na studium, vám pomůže připravit se na úspěch. Jakmile se vypořádáte se základními problémy, můžete začít studovat efektivněji. A následující tipy vám k tomu napomůžou. 

10 tipů, jak se soustředit a maximalizovat své učení 

Důležitost soustředění při studijních chvílích je asi všem jasná. Ale jak jí docílit? Jak se zaměřit na učení, abyste vše skutečně pochopili a osvojili si to?

Ať už se učíte do školy, do práce nebo pro svou vlastní vášeň, vždy se hodí mít pár es v rukávu, které vyložíte pokaždé, když potřebujete na plno zapnout svou mysl a soustředěnost. Vyzkoušejte tyto tipy, které vám pomohou maximalizovat vaše úsilí k učení a vytěžit z něj co nejvíce.

1. Stanovte si jasné, dosažitelné cíle

Jakmile si stanovíte svůj vlastní plán pro učení, budete mít jasnou vizi, které se lépe drží, než když se nemáte čeho uchytit. Stanovení dlouhodobých i krátkodobých studijních cílů představuje první částí tohoto plánu. 

Začněte tím, že identifikujete celkový výsledek a poté jej rozdělte na menší cíle. Pokud je například vaším dlouhodobým cílem dokončit titul v oboru marketing, vaše krátkodobá meta může představovat naučení se určité marketingové strategie. 

Ať už usilujete o cokoliv, je důležité udržovat cíle realistické a dosažitelné. Žádný učený z nebe nespadl a také se nikdo nemůže stát odborníkem přes noc. Proto buďte na sebe mírní. A pokud vás tlačí čas, naplánujte si vše s předstihem tak, abyste nebyli ve stresu. Hned se vám bude lépe soustředit, když budete vědět, že máte dostatečný prostor do termínu.

2. Vytvořte ideální studijní prostředí

Vytvoření si takového studijního prostředí, které vám vyhovuje, patří mezi zásadní tipy k lepšímu soustředění. Ideální prostor by měl být bez rušivých vlivů, pohodlný a organizovaný. Někteří lidé mají rádi bílý šum kavárny, zatímco jiní preferují klid svého domova. 

Chcete-li si vytvořit svůj studijní prostor, najděte si místo, které vás bude motivovat, a udělejte si v něm své vlastní útulno. Ukliďte veškerý nepořádek, zapalte svíčku, mějte po ruce dostatek tekutin, klidně i oblíbenou kávu či čaj a nějakou svačinu. Zkrátka vše, co vám dělá dobře na duši.

Ujistěte se také, že máte na dosah vše potřebné (sešity, učebnice, psací potřeby atd.), abyste pro ně nemuseli zbytečně někde chodit a vypadnout tak ze své soustředěné „flow“.

Hlavně mějte daleko z dosahu lákavá pokušení, jako třeba telefon. Pokud ho však ke studiu potřebujete, vypněte si na něm alespoň veškerá upozornění, zprávy a jiná lákadla, která by vás mohla svést z cesty soustředění.

Chcete-li se opravdu vyhnout rozptylování, zkuste použít nástroje pro zaostření, jako jsou rozšíření prohlížeče nebo aplikace, které blokují rušivé webové stránky. Můžete také vyzkoušet metody řízení času, jako je technika Pomodoro, kdy nastavíte časovač a pracujete bez zastavení po dobu 25 minut, poté si dáte pětiminutovou přestávku. To se hodí zejména při kratších sezeních, která nevyžadují intenzivní soustředění.

pomodoro

Také pokud nemáte rádi ticho, pusťte do pozadí klidnou hudbu beze slov – například klavírní skladby. Skvělé jsou třeba různé instrumentální verze, ale pozor, aby vás nenutily zpívat si. Správně zvolené místo s příjemnou atmosférou vás na učení dobře naladí, a tak se půjde jednodušeji soustředit.

3. Upřednostněte důležité úkoly

Vytvoření ideálního studijního plánu zahrnuje mimo jiné také stanovení priorit. Když to uděláte, pomůže vám to zefektivnit čas strávený studiem tím, že se nejprve zaměříte na nejdůležitější úkoly. Budete na ně mít totiž nejdelší časové období, abyste si je pořádně osvojili pravidelným opakováním. A taky to nejhorší budete mít hned za sebou.

A ptáte se, jak určit, co je to nejdůležitější? Zvažte, kolik času vám každý úkol zabere, jakou má hodnotu pro váš celkový cíl a zda tedy vyžaduje vaši okamžitou pozornost. 

Ovšem jestli naopak potřebujete spíše namotivovat, naučte se první něco snadného, což vám dodá pozitivní vlnu, že už něco umíte a že se to přece jen dá naučit. Příjemně vás to naladí a povzbudí k tomu, abyste pokračovali dále a nevzdali to.

4. Zkuste dávkování úloh

Dávkování úloh představuje dokonalou techniku time managementu, která vám při učení pomůže se lépe soustředit. Mimo jiné ušetří váš čas a energii díky sdružování podobných úkolů. 

Zkuste se například zaměřit pouze na jeden předmět místo toho, abyste se v jeden den učili více látek najednou, a ještě je třeba střídali. Váš mozek tak nebude muset neustále přepínat mezi úkoly a zachováte si lepší produktivitu.

školní lavice

5. Vytvořte si rutinu a rituál

Při učení se hodí mít svou vlastní rutinu či rituál, které můžete použít před, během a po studiu. Dělat něco důsledně a pravidelně dá vašemu mozku signál, že nastal čas se soustředit

Vytvořte si vlastní série akcí, které provedete pokaždé, když začnete s učením, jako je například pár hlubokých nádechů nebo zapálení konkrétní vůně svíčky. Zvažte také přidání času pro reflexi na konci naučeného úseku, neboť to vám pomůže k lepšímu zapamatování si dané látky.

Věděli jste, že se také hodí každé dvě hodiny si dát tzv. „rituál obnovy soustředění“. Tím může být třeba pětiminutová procházka, chvilkový odpočinek nebo protažení. Po tomto rituálu se vraťte k rozpracovanému úkolu a pokuste se udělat co největší kus práce, než se zase necháte něčím rozptýlit.

6. Dělejte si přestávky

Efektivní učení není o tom, zvládnout ho celé najednou bez přestávky. Určité pauzy jsou životně důležité pro udržení vaší soustředěnosti. Určitě jste již sami zjistili, že když na sebe tlačíte a chcete se vše naučit na jeden zátah, postupem času vám to jde čím dál hůře.

Jestli se učíte delší dobu, udělejte si přestávku alespoň jednou za hodinu. Protáhněte se, poslechněte si pár oblíbených písniček nebo jděte na krátkou procházku, abyste si pročistili mysl. Pro obnovu soustředěnosti může i několik minut na čerstvém vzduchu a v přírodě pomoci obnovit vaše kognitivní funkce, paměť a rozsah pozornosti.

relax

Dobře fungují také biohacky jako je studená voda nebo sauna. Více se dozvíte v článku pod tímto odkazem o biohackingu.

7. Sledujte svůj pokrok

Pravděpodobně si děláte poznámky ke svým studijním materiálům, ale věděli jste, že stejně cenné jsou i zaznamenané pokroky z učení

Vytvořte si deník nebo nějaký dokument či tabulku, kde budete poznačovat vaše studijní úspěchy. Můžete sledovat, jak dlouho se učíte, jakými tématy nebo dovednostmi se zabýváte v každé lekci a jakékoli další podrobnosti související s vaším učením. Když uvidíte, jak daleko jste došli a co jste dokázali, dodá vám to sebevědomí a dávku motivace jít dál.

8. Často opakujte a procvičujte, co jste se naučili

Mistra z vás udělá jen neustálé opakování a procvičování toho, co jste se naučili, dokud se vám to řádně nezaryje do paměti. Jakmile dokončíte své učící okénko, zopakujte si ještě večer před spaním, co jste si zapamatovali. Pak si to připomeňte i ráno, během spaní se vám hezky ukládají vědomosti. Ale i v budoucnu pravidelně opakujte

Tato technika vám pomůže lépe uchovat informace a upevnit porozumění naučeného materiálu. Pokud můžete, procvičte si obsah různými způsoby– vyzkoušejte hlasité přeříkávání, psaní na papír nebo i rozhovor o tématu s někým jiným. Různorodé procvičování pomáhá zefektivnit soustředěnost na učení a také zvyšuje upevňování získaných informací ve vaší paměti.

9. Zkuste přírodní podporu

Existují i různé moderní metody a přístupy k učení, které zahrnují i přírodní podporu pro zvýšení efektivity studia. Kratom představuje rostlinu pocházející z jihovýchodní Asie, která náš mozek dokáže skvěle naladit na získávání nových vědomostí. Zlepšuje totiž soustředění i duševní bystrost, zlepšuje paměť a náladu a podporuje kreativitu.

kratom šálek

Na kratomu je asi nejlepší to, že vás s ním učení bude bavit. Získáte motivaci a nadšení, díky čemuž vám vše do hlavy poleze lépe, a navíc budete u toho i klidní. Žádné rozptylující či vlezlé myšlenky – tohle prázdno podpoří při učení, protože zefektivní vaši soustředěnost. Samozřejmě kratom je velmi silný a rozhodně se nedoporučuje na každodenní používání, jelikož se po něm může tvořit závislost. Někteří jedinci ho ale používají ve špičkách, kdy potřebují zvýšit své kognitivní schopnosti. Rozhodně se nedoporučuje ho ale poprvé zkusit před zkouškovým, jelikož jeho efekt je velmi individuální a nepředvídatelný.

Zlepšit soustředění a výkon vám mohou také:

  • guarana,
  • mate (Yerba maté),
  • kakao,
  • nikotin (v malých dávkách, např. v nikotinových žvýkačkách),
  • rhodiola rosea,
  • bacopa monnieri,
  • ginkgo biloba,
  • ashwagandha.

10. Odměňte se za úspěchy

Nakonec byste se vždy měli se za své úspěchy odměnit. Motivace je nezbytná, pokud chcete zůstat soustředění a pokračovat ve studiu, takže zvažte stanovení cílů, například naučení se daného tématu z látky nebo zapamatování si 50 slov z nového jazyka, a poté se odměňte něčím, co vás baví a naplňuje. Může se jednat o zcela běžnou věc, jako je horká vana, krátký šlofík či procházka nebo vychutnání si kousku hořké čokolády s šálkem kávy či čaje. 

Oslava malých vítězství vám pomůže udržet se na správné cestě a motivovat vás k dosažení vašich větších cílů.

Vyzkoušejte některý z výše uvedených tipů, které vám pomohou se soustředit na učení, a sledujte, zda vám vyhovují či nikoliv – vždy si je můžete přizpůsobit sobě samému. Pomocí těchto jednoduchých kroků můžete vytvořit svůj pevný studijní plán, který podpoří vaši píli a snahu o učení. Se správným přístupem a podporou k dosažení soustředěného stavu si budete moci uchovat více informací, rychleji zvládnout obtížný materiál a snadněji dosáhnout svých cílů.