Je možné kombinovat kratom s alkoholem?

Už je večer, právě jste si připravili svůj kratomový čaj a chystáte se na dokončení projektu do práce. Možná vás napadne, že po dopití čaje byste si k tomu projektu také nalili pivo, víno nebo něco ostřejšího. Na to však pozor. Alkohol a kratom nejsou kamarádi.

Při užívání kratomu se nedoporučuje užívat cokoliv dalšího z řad návykových látek, ať už to jsou lehké či tvrdé drogy, alkohol nebo kofeinové produkty. Při jeho možné konzumaci byste také neměli řídit nebo provádět nebezpečné práce. 

Spousta lidí hlásí, že je míchá bez větších problémů, ale existují zprávy ze zahraničních zdrojů o předávkování kratomem a i výjimečných úmrtích. Téměř všechny tyto zprávy se týkají užívání kratomu spolu s jinými látkami, včetně alkoholu. Dokud nebudeme o kratomu vědět více, je lepší se jeho užívání s alkoholem vyhnout.

Co se může stát, když se při konzumaci kratomu napiju alkoholu?

Pokud to bude malé množství, tak pravděpodobně nic, jenže jaké je právě to malé množství? Výsledkem mohou být: 

Předávkování: Při míchání kratomu s alkoholem může hrozit vyšší riziko předávkování. Obě látky jsou tlumivé i povzbuzující - opravdu záleží na množství a jedinci, takže při jejich společném užívání mohou být nežádoucí účinky každé z nich intenzivnější.

I když je kratom často velmi démonizován v médiích, tak jeho celosvětové dopady na zdravý populace jsou téměř zanedbatelné oproti alkoholu, který jen v Evropě ničí a zabijí mnoho lidí (a to bez nadsázky). Alkohol ve středním a velkém množství ničí naše tělo i psychickou pohodu. Působí depresivně, čehož jste se asi při nějaké kocovině všimli. Rozdíl je v tom, že státy mají alkohol skvěle podchycený a získávají z něj obrovské finanční zdroje na daních.

Obě látky mohou a jsou nebezpečné a jejich kombinací jen násobíte možné negativní účinky.

To může mít za následek:

  • snížené motorické reflexy,
  • závratě,
  • nevolnost a zvracení.

Předávkování
Při míchání kratomu s alkoholem může hrozit vyšší riziko předávkování. Obě látky jsou tlumivé, takže při jejich společném užívání mohou být nežádoucí účinky každé z nich intenzivnější.

Vzácně také:

  • dechovou depresi nebo zástavu dechu
  • selhání ledvin
  • vysoké hladiny bilirubinu
  • rabdomyolýzu
  • zástava srdce
  • kóma

Kratom a alkohol se tedy nikdy nedoporučuje míchat, protože výsledné nežádoucí účinky mohou být mírné, střední až závažné dle tolerance každého z nás. Může záležet také na druhu kratomu, jeho zpracování a stavu. Ke kombinaci s alkoholem není vhodný ani bílý kratom ani kratom zelený, i když to někteří prodejci mohou pro navýšení svých prodejů uvádět.

Pokud jste tedy právě vypili svůj kratomový šálek, počkejte minimálně 24 hodin a teprve potom začněte s pitím alkoholu. Obě tyto látky jsou návykové a mohou způsobovat zdravotní i psychické potíže. I když to takto může vypadat tvrdě, tak je dobré si to uvědomit.

Kratom může způsobit závislost a fyzické abstinenční příznaky, když ho přestanete užívat.

Podle Národního institutu pro zneužívání drog (NIDA) se u některých uživatelů vyvinula závislost