Kratom druhy a barvy: Jak se liší účinky?

Druhy kratomu se odborně nazývají kmeny a jejich názvy jsou většinou odvozené od místa, kde rostou. Některé druhy dokonce ještě nejsou kompletně prozkoumané.

Kratom, exotická rostlina pocházející z jihovýchodní Asie, je známá svou rozmanitostí a účinky podle barvy svých listů a žilek na listech. Existují různé druhy kratomu, které se liší nejen místem původu, ale také právě barvou listů i účinkem na člověka. V tomto článku si popíšeme druhy kratomu podle barev.

Každý typ své vlastní charakteristiky. Kratom se dodává v různých barvách a mezi základní druhy kratomu patří:

Jaké druhy a barvy kratomu existují?

V tomto článku si představíme různé druhy a barvy kratomu, jejich vlastnosti, účinky i odlišnosti.

Zelený kratom (Green)

Celý název tohoto druhu je Mitragyna speciosa – Maeng da Green. Při správné dávce pomůže k dobré náladě, lepší pozornosti, soustředění a vytříbení komunikačních dovedností. Zelený kratom vám pomůže ponořit se do specifické činnosti, ale také tlumí bolest. 

Zelený kratom je prostředním typem mezi třemi základními druhy kratomu. Listy se sklízejí ze vzrostlých stromů a suší se v klimatizovaných místnostech, aby se dosáhlo tmavší barvy. Tento typ kratomu je oblíbený pro své povzbuzující účinky a schopnost zmírňovat bolest. Vyhledávají ho sportovci, studenti a lidé s náročným zaměstnáním.

Zelený kratom superhrdina

Bílý kratom (White)

Další z druhů kratomu je Super White Kratom. Postará se o příval pozitivní energie, povzbudí vás tím správným směrem, vylepší soustředění i náladu. Může utlumit obavy a stres a může vás celkově nakopnout. Bílý kratom se užívá například při syndromu vyhoření, protože dodává chuť do práce. A pokud při práci obvykle vypijete několik šálků kávy, bílý kratom vám je snadno nahradí. Pozor, nekombinujte kratom a kávu dohromady.

Bílý Kratom naopak odkazuje na bílou barvu žilek na listech mladých stromů. Po sklizni se listy suší v místnosti bez přístupu světla. Bílý kratom je oblíbený mezi lidmi, kteří se rádi zapojují do společenských aktivit, díky svým povzbuzujícím účinkům je bílý kratom oblíbený mezi širokým spektrem sběratelů.

Bílý kratom superhrdina

Červený kratom (Red)

Mitragyna speciosa – Maeng da Red vás hodí do pohody. Může zlepšit usínání, celkově uvolní svalové napětí a zmírní bolest. Jde o nejpopulárnější druh kratomu ve světě. Díky analgetickým účinkům se jeho nejsilnější extrakty také používají k prevenci abstinenčních příznaků u drogově závislých.

Červený kratom označuje barvu žilek na kratomových listech při sklizni a mezi sběrateli si získává stále větší oblibu. Listy s červeným žilkováním mají odlišné chemické složení, zejména obsahují vyšší množství 7-hydroxymitragyninu. Častými sběrateli červeného kratomu jsou lidé, kteří často bojují se stresovými situacemi, protože červený kratom je známý svými uklidňujícími a relaxačními účinky. Patří mezi přírodní antidepresiva.

Červený kratom superhrdina

Žlutý kratom (Yellow)

Mitragyna speciosa – Maeng Da vám zajistí kompromis mezi zeleným a červeným kratomem. Oceňovaný je pro svou schopnost zlepšovat soustředění a zároveň navozovat pocit úlevy a klidu. Může vám pomoct, když potřebujete vymyslet něco originálního nebo zvládnout věc, kterou dlouho odkládáte. Jeho důležitou vlastností je také podpora libida. Mezi druhy kratomu je tento hůře dostupný.

Žlutý kratom se od tří základních typů liší tím, že barva žilnatiny listů Mitragyna Speciosa není žlutá. Žlutý kratom vzniká fermentací červeného kratomu a jeho následným sušením. Někdy se zaměňuje se zlatým kratomem, ale nejedná se o stejné varianty. Žlutý kratom se vyrábí z červeného kratomu, který po sklizni prochází procesem fermentace. Tento proces trvá 24 hodin, následuje 12hodinové sušení a následné mletí. Žlutý kratom obsahuje vyšší množství flavonoidů a aktivních alkaloidů. Obsah mitragyninu je až o 1,2 % vyšší než u ostatních druhů. Žlutý kratom představuje zajímavou variantu pro sběratele, kteří hledají jedinečné zážitky a vyšší obsah specifických látek.

ŽLUTÝ KRATOM SUPERHRDINA

Černý kratom (Black)

Černý kratom představuje jednu z nových variant kratomu, kterou nelze odvodit pouze z barvy žilek na listech. Černý kratom vzniká pražením červeného kratomu, což mu dodává charakteristickou vůni a barvu. Během pražení vzniká intenzivní aroma, které připomíná vůni čerstvě namleté kávy. Proto je tento druh kratomu oblíbený zejména mezi milovníky kávy, kteří oceňují jeho specifické vlastnosti. Černý kratom představuje novou možnost pro sběratele, kteří hledají různé zážitky a jedinečné vůně.

ČERNÝ kratom superhrdina

Zlatý kratom (Gold)

Gold Kratom vzniká smícháním červeného, zeleného a bílého kratomu ve speciálním poměru, aby se dosáhlo optimální směsi. Tento vyvážený poměr přináší kombinaci vlastností z různých druhů kratomu. Zlatý kratom tak nabízí rozmanitost a patří mezi oblíbené druhy mezi mnoha sběrateli. Je vhodný pro začátečníky a také pro ty, kteří se nemohou rozhodnout, která barva kratomu jim vyhovuje nejvíce. Zlatý kratom je skvělou volbou pro ty, kteří hledají rozmanitost kratomu a chtějí experimentovat.

zlatý kratom super hrdina

Sloní kratom (elephant)

Další poddruh kratomu, který již není pojmenován po barvě, je známý jako sloní kratom. Tyto kultivary kratomu se pěstují téměř výhradně v severozápadním cípu Sumatry, kde hustý deštný prales vytváří potřebné podmínky pro prosperitu tohoto kultivaru. Poznávacím znakem tohoto kratomu jsou přerostlé obrovské listy, které se svěšují jako sloní uši - odtud tedy název elephant. Stejně jako u Maeng Da se předpokládá, že tento kmen kratomu má o něco vyšší koncentraci alkaloidů, i když velikost porce je stále větším faktorem při předpovídání účinků kratomu.

elephant kratom

Mýty o barvách a druzích kratomu

I když je dobré znát různé kmeny kratomu, rozdíly v zážitku, který vytvářejí, se často přeceňují. Velikost porce - včetně koncentrace alkaloidů, které jsou zodpovědné za většinu účinků kratomu - je pro celkovou kvalitu kratomového zážitku mnohem větším faktorem než kmen. A pak samozřejmě senzitivita a tolerance jedince.

Ano, existuje souvislost mezi kmeny kratomu a profilem alkaloidů, ale pravda je mnohem kluzčí, než si většina lidí připouští. Příliš často zdroje jednoduše uvedou, že v červených kmenech kratomu je více alkaloidu 7-hydroxymitragyninu a v bílých kmenech kratomu více alkaloidu mitragyninu, a nechají to být. Místo toho je zdaleka největším faktorem pro koncentraci alkaloidů stáří stromu kratomu.

Staré stromy, které jsou staré 50 nebo dokonce 100 let, mají obvykle mnohem vyšší koncentrace alkaloidů než mladé stromy kratomu. I když zatím není dostatek starých stromů, které by uspokojily komerční poptávku, kratomové extrakty nabízejí cenově výhodnou možnost vysoce koncentrovaného mitragyninu.

V kratomových listech se navíc nachází více než 40 různých alkaloidů. Vědecká komunita v posledních letech stále identifikuje nové kratomové alkaloidy. Účinky těchto jednotlivých alkaloidů zatím ne zcela chápeme, stejně jako to, jak spolu celé spektrum kratomových alkaloidů vzájemně působí. To by mělo být určité varování pro všechny, kteří chtějí s kratomem experimentovat.

Varování! Všechny obrázky v článku jsou vygenerované na základě vloženého textu článku. Mohou tak obsahovat nerelevantní informace!