Maca peruánská: Jaké má účinky a za jak dlouho působí?

Maca představuje rostlinu pocházející z Peru. Její kořen je takový přírodní prostředek, který někteří lidé používají k podpoře své léčby specifických zdravotních problémů, jako například neplodnosti nebo nízkého libida. 

Maca se v Peru využívá jako podpůrná, léčivá potravina již tisíce let. V posledních letech však stoupla na popularitě v různých dalších zemích po celém světě, a to i v České republice. 

V tomto článku se dozvíte, co přesně je kořen maca, upozorňuje na některé potenciální výhody a odpovídá na otázku, zda je bezpečné přidávat ji do svého jídelníčku.

Maca a její benefity pro tělo

Rostlina maca neboli „peruánský ženšen“ je vlastně brukvovitá zelenina příbuzná brokolici, květáku, zelí a kapustě.

Pochází z vysokých andských náhorních plošin, pěstuje se již více než 2 000 let a dokáže přežít drsné počasí v peruánských Andách ve výšce nad 4 000 metrů. Tradičně ji andští obyvatelé používali jako potravinu nebo pomoc při léčbě dýchacích cest a revmatických onemocnění.

Popularita výrobků z maca kořene vzrostla díky tvrzení, že mohou pomáhat zvyšovat libido a plodnost. Maca se nyní pěstuje po celém světě.

Obsahuje prospěšné látky, jako:

  • vlákninu,
  • vitamíny a minerály,
  • bioaktivní látky, jako jsou makamidy, makaridin, alkaloidy a glukosinoláty,

Výzkumy prospěšnosti této rostliny jsou však stále nejednotné a je třeba provést více studií, které tato tvrzení potvrdí či vyvrátí.

Snímek obrazovky 2024-09-09 105303

Jak maca působí na mužské sexuální funkce?

Přestože mnoho studií o kořenu maca nebylo provedeno na lidech, některé výzkumy naznačují, že může prospívat mužům s nízkým libidem.

Studie z roku 2020 naznačuje, že užívání 2 gramů maca denně po dobu 12 týdnů může významně zlepšit koncentraci spermií ve srovnání s léčbou placebem. Nezjistil se však velký rozdíl v pohyblivosti spermií mezi skupinami s léčbou a placebem.

Jak maca působí na ženské sexuální funkce?

Jedna starší studie z roku 2015 zkoumala 45 žen se sexuální dysfunkcí vyvolanou antidepresivy a její závěry naznačují, že užívání 3 000 miligramů kořene maca denně po dobu 12 týdnů významně zlepšilo sexuální funkce a libido ve srovnání s placebem.

K prozkoumání účinků macy na ženské libido a sexuální funkce je však ještě zapotřebí rozsáhlejších studií.

Současné omezené důkazy však naznačují, že maca může přispět ke zlepšení sexuální touhy

Maca může pomoci zmírnit příznaky menopauzy

Menopauza probíhá přirozeně u žen, které přichází do období konce jejich menstruování.

Z jednoho výzkumu se přišlo na to, že maca může být prospěšná u žen, které procházejí menopauzou, protože pomáhá zmírnit některé příznaky, včetně návalů horka a přerušovaného spánku.

Maca může zlepšit náladu a energii

Omezené důkazy naznačují, že maca může pomoci zlepšit hladinu energie a zlepšit náladu.

Studie z roku 2022 na mladých dospělých ženách ukázala, že extrakt z macy může snižovat únavu. Jiná studie z roku 2016 na 175 lidech žijících v nízkých nebo vysokých nadmořských výškách prokázala, že užívání 3 g červené nebo černé macy denně po dobu 12 týdnů zlepšilo náladu a hladinu energie ve srovnání s placebem.

Zatím však není dostatek důkazů, aby bylo možné vyvodit jednoznačné závěry o vlivu macy na energii nebo náladu.

💡 Tip: Už jste slyšeli o kratomu? Víte, jaké má na tělo účinky a v čem vám může pomoci?

Další potenciální přínosy kořene maca pro zdraví

Výzkumy na lidech zkoumající potenciální zdravotní přínosy maca jsou omezené.

První výsledky studií provedených na myších a potkanech naznačují, že maca může být prospěšná pro zdraví těmito způsoby:

  • pomáhá zachovávat kognitivní funkce,
  • podporuje léčbu benigní hyperplazie prostaty,
  • napomáhá hojení ran,
  • obsahuje protizánětlivé vlastnosti,
  • obsahuje prebiotické živiny, které mohou podporovat trávení.

Mějte na paměti, že v současné době neexistují žádné důkazy o tom, že se tyto potenciální přínosy vztahují také na člověka, takže k jejich prozkoumání se musí provést výzkum na lidech.

Jak užívat macu?

Maca je k dispozici i v různých formách, včetně kapslí a prášku.

Prášek maca můžete přidávat do snídaňových kaší, jogurtu či tvarohu, smoothie, pečených dezertů či jiných (ideálně sladkých) pokrmů. Samotná nemá nějakou zvlášť dobrou chuť, ale zase se dobře kombinuje s mnoha sladšími příchutěmi.

Pro léčebné použití se zatím nestanovilo určité optimální množství této rostliny. Dávka prášku z kořene maca používaná ve studiích se však obecně pohybuje od 1,5 do 3 g denně.

Pokud chcete mít jistotu, že si vyberete kvalitnější macu, nebo získat individuální doporučení pro dávkování, poraďte se s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem, například s registrovaným dietologem nebo lékařem. Protože doplňky stravy nejsou regulovány jako léky, ideálně vybírejte značky ověřené třetími stranami, abyste se ujistili, že obsahují to, co by měly.

Tip na užívání: Přidejte prášek maca do energetických kuliček a vytvořte si chutnou a sytou svačinu. Macu můžete kombinovat s výživnými přísadami, jako jsou datle, kakao nebo lněné či chia semínko.

Jak dlouho trvá, než maca začne působit?

Projevení pozitivního účinku užívání macy závisí na tom, o co konkrétně usilujete. Různé výzkumné studie však zjistily znatelné pozitivní účinky po 12 týdnech užívání maca kořene.

Maca je obecně bezpečná jako součást běžné stravy, takže se nemusíte bát ji brát delší dobu denně. Obecně se ale doporučuje dát si po nějaké době pauzu, ideálně macu užívat maximálně 4 měsíce a pak na chvíli vysadit.

Kdo by macu neměl užívat?

Obecně se kořen maca nedoporučuje užívat ženám, které jsou těhotné nebo kojí, a dětem. Než vyzkoušíte macu nebo jiné doplňky stravy, poraďte se s lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo užíváte léky.

Přestože výzkumy potenciálních zdravotních účinků maca jsou zatím stále omezené, některé důkazy naznačují, že doplňky stravy s macou mohou některým lidem pomoci zlepšit určité aspekty sexuálního zdraví a plodnosti, zmírnit příznaky menopauzy nebo zlepšit náladu a energii.

Vědci však musí macu podrobněji prozkoumat, než ji doporučí k podpoře léčby jakéhokoli zdravotního stavu nebo příznaku.

Pokud máte zájem užívat macu, nejprve se poraďte s odborníkem. Ten vám pomůže určit, zda je maca pro vaše zdravotní potřeby tou správnou volbou. Stejně tak to může být s bílým a zeleným kratomem.