Reishi a její top účinky na zdraví

Reishi patří mezi vitální houby, které mohou prospívat imunitě a celkovému zdraví. Používá se v tradiční čínské medicíně po tisíce let a kdysi byla vyhrazena pouze králům a císařům. Není se čemu divit, přináší řadu potenciálních zdravotních přínosů.

Houba reishi, známá také jako Ganoderma lucidum a lingzhi, roste v různých horkých a vlhkých místech Asie. Má výrazný červeně lakovaný klobouk ve tvaru ledviny a vějířovitý vzhled – jedna z nejnápadnějších hub na pohled.

Reishi patří mezi možná nejlépe prozkoumané a široce studované houby. V tomto článku se dozvíte, jaké má houba reishi potenciální účinky na zdraví.

reishi

1. Posílení imunitního systému

Jeden z nejdůležitějších účinků houby reishi představuje to, že dokáže posílit imunitu. Obsahuje mnoho beta-glukanů, přírodních polysacharidů, o kterých se ví, že aktivují a stimulují imunitní systém.

I když jsou některé podrobnosti stále nejisté, studie na zkumavkách ukázaly, že reishi může ovlivnit geny v bílých krvinkách, které jsou kritickou součástí imunitního systému. Navíc zjistily i to, že některé formy reishi mohou měnit zánětlivé dráhy v bílých krvinkách.

Dokonce i u zdravých jedinců může užívání reishi pomoci imunitnímu systému optimálně fungovat a podporovat celkové zdraví a pohodu, přičemž v první řadě brání rozvoji onemocnění.

2. Zlepšení spánku a snížení únavy

Prokázalo se, že extrakt z houby reishi povzbuzuje tělo k relaxaci a vstupu do přirozeného, ​​zdravého cyklu spánku. Obsahuje mnoho sloučenin, které působí sedativně a hypnoticky, a tedy pomáhají jednodušeji usnout a také zlepšují kvalitu i kvantitu spánku.

Reishi obsahují velké množství přirozeně sedativních sloučenin nazývaných „triterpeny“, které spolupracují s nervovým systémem a navozují klid těla a ospalost.

Navíc také interagují s GABA (kyselina gama-aminomáselná), která je známá jako „brzda mozku“. Jedná se tedy o inhibiční neurotransmiter snižující nervovou aktivitu,čímž podporuje spánek. Studie zjistily, že vliv Reishi na dráhu GABA značí další důvod, proč může pomoci rychleji usnout a zůstat spát déle.

Jedna starší studie zkoumala účinky reishi u 132 osob s neurastenií, tedy stavem spojeným s bolestmi, závratěmi, bolestmi hlavy a podrážděností. Zjistilo se, že po 8 týdnech užívání doplňků stravy došlo ke snížení únavy a zlepšení pohody.

Mnoho uživatelů hlásí, že pravidelná konzumace této houby jim pomáhá lépe spát a cítit se během dne méně unavenými.

3. Antioxidační účinky

Antioxidanty představují molekuly, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením způsobeným oxidačním stresem. Reishi je také obsahuje a ty bojují proti volným radikálům, čímž mohou přispět k celkovému zdraví a dlouhověkosti.

Houby reishi jsou dokonce přirozeně antivirové, protiplísňové a antibakteriální. Betaglukany, které obsahují, také pomáhají udržovat zdravý střevní mikrobiom.

💡 Tip: A víte, jak vám může pomoci maca peruánská? Nebo třeba kratom? I tyto skvělé přírodní produkty vám mohou pomoci s mnoha potížemi.

4. Podpora zdraví srdce a hladiny cukru v krvi

Reishi může přispět ke snížení krevního tlaku a hladiny (špatného) cholesterolu, tedy důležitých faktorů pro prevenci srdečních onemocnění.

Řada studií, které se zabývaly lidmi se zdravou i nezdravou hladinou cukru a lipidů v krvi, zjistila, že reishi může přispět ke snížení hladiny cukru v krvi, zvýšení HDL (dobrého) cholesterolu a snížení triglyceridů.

Také se prokázalo, že extrakt z reishi silně snižuje krevní tlak s účinky trvajícími až 8 hodin a snižuje poškození buněk, které vystýlají krevní cévy.

5. Pomoc při zvládání stresu

Stejně jako ashwagandha se houba reishi považuje za adaptogen. To znamená, že tato silná potravina může pomoci vašemu tělu lépe zvládnout stres, ať už emocionální, fyzický nebo environmentální. Pomáhá snižovat kortizol a podporuje činnost nadledvinek. 

Reishi obsahuje mimo jiné také triterpeny, které dodávají reishi hořkou chuť a také uklidňující vlastnosti.

Jak se reishi užívá?

Na rozdíl od jiných potravin a doplňků stravy se dávka houby reishi může lišit v závislosti na tom, jaký druh se používá. Hlavně myslete na to, že byste měli začít s nižšími dávkami a postupně je zvyšovat. A jak i u ostatních vitálních hub také reishi ideálně užívejte společně s vitamínem C.

Obvykle se konzumuje ve formě prášku, tablet, kapslí nebo jako extrakt. Může být také připravena také jako studený či horký nápoj. Na trhu ji najdete již v různých předpřipravených kakaových, čajových či kávových směsích.

Reishi patří mezi oblíbené vitální houby používané ve východní medicíně. Potenciálně by mohla pomoci posílit imunitní systém a podílet se na zlepšení či podpoře zdraví i v jiných oblastech.

Mykologové a houboví nadšenci ji nazývají jako „královna houbového království“ nebo „houba nesmrtelnosti“. Možná se k nim přidáte taky, až sami na sobě okusíte sílu této úžasné léčivé houby.

Pokud máte zájem užívat reishi, nejprve se poraďte s odborníkem. Ten vám pomůže určit, zda je maca pro vaše zdravotní potřeby tou správnou volbou. Stejně tak to může být s bílým a zeleným kratomem.