Bílý kratom (White)
Bílý nebo také White Kratom je jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů kratomů. Název vychází z toho, že se vyrábí z listů ze světle zelenou až téměř bílou žilnatinou v době sklizně. Bílý kratom není bílý, ale má světle zelenou barvu.
Na lov bílého kratomu se obvykle vydávají zkušenější sběratelé. Oproti červenému kratomu obsahuje méně 7-hydroxymitragyninu. Stejně jako zelený kratom, také bílý kratom se získává z listů tropické dřeviny Mitragyna speciosa, jež roste například v Thajsku, Indonésii či Malajsii.
Ke sklizni však dochází mnohem dříve, dokud je strom ještě mladý a žilky na listech bílé. Následně se listy usuší a rozdrtí na velice jemný prášek. V tomto stavu je pak kratom k dostání v našem e-shopu. Dominantními látkami zastoupenými v bílém kratomu jsou mitragynin, paynanthin, speciogynin, mitrafylin, speciofin a 7-hydroxymitragynin, přičemž poslední jmenované obsahuje méně než červený kratom.
Jednotlivé látky často vyhledává asijská medicína například pro účely snížení krevního tlaku pacientů, zmírnění neuróz nebo tlumení bolesti.
Účinky bílého kratomu stimulují fyzický výkon a výdrž, což bylo využíváno především místními dělníky při kolonizování území Indonésie i v těžkých profesích v Thajsku. Díky bílému kratomu mohli lidé pracovat déle a více. Při vzestupu sportu se ukázal bílý kratom stimulující i při této aktivitě. Účiny a dávkování je však velmi individuální a tak se díky své nevyzpytatelnosti kratom nikdy široce neujal.
Vlastnosti bílého kratomu
- Barva - světle zelená barva a až sněhově bílé žíly na listech v období sklizně
- Forma - především prášek, ale také tinktura, kapsle, slisované tobolky či čaje
- Skladovatelnost - prášek je citlivý na vlhkost a světlo, proto je nutné jej skladovat v suchu a tmě, ideálně v uzavřené nádobě, aby se zachovaly jeho vlastnosti.
- Rozpustnost - snadno rozpustný ve vodě nebo jiných nápojích
- Vůně - charakteristická, mírně zemitá vůně, která je výraznější než u některých jiných druhů kratomu
-
Chuť - hořká chuť, která může být pro některé uživatele nepříjemná. Chuť se může lišit v závislosti na zdroji a zpracování